Com les noves tendències psicosocials de 2025 poden impactar en la salut emocional dels teus fills
A mesura que ens acostem a 2025, l’entorn en el qual creixen els nostres fills està canviant ràpidament, i amb això, també els factors psicosocials que influeixen en el seu benestar emocional.
En aquest article, t’explicarem algunes de les tendències més importants que s’estan observant i com poden impactar en la salut emocional dels teus fills. Coneixent aquests canvis, estaràs millor preparat per a ajudar-los a enfrontar-se als desafiaments d’aquesta nova era.
1. Hiperconectividad i aïllament social
L’ús de la tecnologia continua creixent, i per a 2025, s’espera que els nens passin encara més temps connectats a dispositius digitals. Encara que la tecnologia ofereix avantatges, com l’accés a la informació i l’educació, també té un costat fosc.
El temps excessiu enfront de les pantalles pot reemplaçar les interaccions socials cara a cara, la qual cosa pot afectar el desenvolupament d’habilitats socials essencials.
Els nens hiperconectados corren el risc de sentir-se més aïllats emocionalment i de dependre de la tecnologia per a omplir buits socials.
1.1. Impacte emocional
La falta d’interacció social en entorns reals pot generar problemes com la solitud, l’ansietat social i dificultats per a desenvolupar relacions saludables.
Solució
Establir límits clars en l’ús de la tecnologia a casa i promoure activitats que fomentin la interacció personal i el joc a l’aire lliure és fonamental per a mantenir un equilibri emocional.
2. Ansietat pel futur i el canvi climàtic
Els nens d’avui són cada vegada més conscients de les preocupacions globals, com el canvi climàtic.
La ecoansiedad, un terme relativament nou, descriu la por i la preocupació crònica que molts nens experimenten sobre el futur del planeta.
És important validar les seves emocions i ensenyar-los que poden prendre petites accions per a ajudar al planeta i generar un sentit d’apoderament i control davant la incertesa.
3. Xarxes socials i la pressió de la imatge
Per a 2025, les xarxes socials seran encara més influents en la vida dels joves. La pressió per presentar una imatge perfecta i la constant comparació amb uns altres en plataformes com Instagram o TikTok poden augmentar els nivells d’estrès i baixa autoestima en els nens i adolescents. Sovint, aquestes plataformes mostren una realitat distorsionada, la qual cosa pot generar expectatives irreals sobre la vida i el cos.
3.1. Impacte emocional
L’ús excessiu de xarxes socials està vinculat amb problemes com la depressió, l’ansietat i trastorns de la imatge corporal.
Solució
Ajuda als teus fills a desenvolupar una mentalitat crítica cap al contingut en línia. Mantingues converses obertes sobre el que veuen en les xarxes socials i reforça la seva autoestima basant-se en les seves qualitats més enllà del físic.
4. Perfeccionisme i pressió acadèmica
Molts nens experimenten un perfeccionisme excessiu que pot ser devastador per a la seva autoestima. A més, les expectatives parentals, poden amplificar aquesta pressió, portant als nens a sentir que han de sobresortir en tot moment.
4.1. Impacte emocional
L’ansietat pel rendiment pot generar frustració, esgotament emocional i una autoimatge negativa si no aconsegueixen complir amb les seves pròpies expectatives o les dels seus pares.
Solució
Enfoca’t en l’esforç del teu fill/a i no sols en els resultats. Elogiar el procés d’aprenentatge en lloc dels assoliments específics ajuda a construir una autoestima més saludable i duradora.
5. La resiliencia como necesidad psicosocial
La resiliència és la capacitat d’enfrontar les dificultats i recuperar-se d’elles, habilitat clau per a gestionar els canvis i desafiaments que la vida actual presenta. Des de problemes familiars fins a situacions globals, com el canvi climàtic o crisis socials, els nens necessitaran habilitats emocionals fortes per a enfrontar-se a aquestes situacions.
Com a pares, podeu fer petits canvis que poden marcar una gran diferència.
Crear un bon ambient per a parlar amb ells, oferir espais lliures de pantalles, i reforçar la seva autoestima són algunes maneres d’ajudar-los a gestionar millor els desafiaments. No és necessari tenir totes les respostes, però ser present i escoltar sempre serà el primer pas cap a un suport efectiu.
Si creus que necessites més orientació o t’agradaria explorar com podríem ajudar el teu fill a gestionar millor aquestes situacions, pots posar-te en contacte amb nosaltres. Som aquí per a acompanyar-te en aquest procés i oferir-te les eines necessàries per a cuidar del benestar emocional.